Huomisenkin matkailu on ihana asia

Korona särki kaiken – työssäkäymisen, koulunkäynnin ja opiskelun käytänteet, työmatkaliikkumisen, ravintolassa käynnit, kauppaostosten rutiinit, matkailun, deittailun ja monen sortin yrittäjyyden toimivat ja tuottavat rakenteet. 

Samalla se synnytti jotain uutta. Lounaiden take away ja kauppojen kotiinkuljetukset pyörähtivät huimaan nousuun, pitkään pelätty digiloikka, etätyö ja -opiskelu otettiin käyttöön kertaheitolla. Jos yritys on investoinut uusiin rakenteisiin, tämä ei lohduta. Vallitsevan tilanteen tunnistaminen ja rutinoituneiden ajatusten pöllyttäminen voi auttaa – kokeilu, muotoilu ja mallinnus ovat avaus uusiin, huomisen ratkaisuihin.

Moni meistä matkailualalla jäi lomautetuksi tai työttömäksi ensimmäisten joukossa koronakevään rytinässä. Osa jäi kotiin, osa lähti toiselle uralle tai meni opiskelemaan, kuten matkailumuotoilijat, jotka viettivät koko kesän opiskellen uutta. Suomeen syntyi  ensimmäiset 20 matkailualan muutosmuotoilijaa, joilla on vankka kokemus matkailun eri alueilta. Perustimme Suomen Matkailumuotoilijat ry:n. Yhdistyksen tarkoituksena on auttaa suomalaisia matkailualan yrityksiä nousemaan koronan kurjimuksesta ja kehittämään uutta liiketoimintaa.   

Suomen matkailu tulee toipumaan tästä ja nousemaan uudenlaisiin innovaatioihin entistä ehompana, vastuullisempana ja turvallisempana. Emme ole kokeneet luonnonmullistusta, joka vei kaiken mennessään. Koronan kanssa voimme elää ja tehdä toimia, jotta yhteiskunta voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Luottamuksen ja uusien turvallisten rutiinien tekeminen vaatii aikaa, kahvia ja kenties tupakkaakin, mutta luottamus syntyy –  maskeja käytetään ja sosiaalisesti soveltuvia toimintamalleja otetaan käyttöön vauhdilla siihen asti kunnes rokote tulee käyttöön. Samanlaiseen entiseen emme kuitenkaan palaa eli uutta ajattelua tarvitaan.

Suomen ensimmäisinä matkailumuotoilijoina haluamme pitää esillä toivon lippua ja luotamme, että valtio kantaa vastuunsa kotimaan matkailun hengissä pysymisestä tänä poikkeusaikana. Huomisenkin matkailu on ihana – meidän yhteinen asia, koska matkailun vaikuttavuus ulottuu kaikkiin muihinkin toimialoihin työllistäen suoraan 140 000 ihmistä, epäsuoraan useita satoja tuhansia.