Lähtevätkö matkailun ammattilaiset muille aloille?

helmi 20, 2021

Korona on kurjistanut etenkin matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan työllisyystilanteen pian jo vuoden ajan. Maaliskuun lopulla 2020 koronapandemian levitessä matkatoimistot, liikenneyhtiöt, hotellit, ravintolat, messut, teatterit, museot jne. sulkivat ovensa ja henkilöstö lomautettiin. Lomautusten uskottiin silloin kestävän syksyyn, mutta koronan toinen aalto ja uudet muunnokset ovat pitkittäneet rajoituksia eikä valoa oikein vielä näy ainakaan kevään 2021 aikana.

Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö kertoi Twitterissä, että liikevaihto laski 64 %, vuoden 2020 tulos on 45 miljoonaa euroa ”pakkasella” ja henkilökunnasta 70 % on lomautettuna. Sokotelilla on yhteensä noin 860 työntekijää Suomessa, joista myös 70 % on lomautettuna. Sokotelin yt-neuvottelujen alustavan arvion mukaan irtisanotuksi voi joutua enintään 200 Sokotelin työntekijää. Ravintola-alan ihmisiä on voitu työllistää ruokakaupoissa, joihin verkkoruokakaupan kasvu on tuonut lisää työpaikkoja. Konkurssilain väliaikainen höllennys päättyi tammikuun lopussa, joten konkursseja on odotettavissa pandemian jatkuessa. Tähän mennessä matkatoimistoista Matkavekan toiminta on päättynyt konkurssiin.

Avoimien työpaikkojen määrä putosi Suomessa koronavuonna 2020. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuussa avoinna 92 800 työpaikkaa, mikä on 11 200 vähemmän kuin vuosi sitten. Kolmelle kasvualalle syntyi viime vuonna kuitenkin yhteensä miltei 3 000 uutta työpaikkaa, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa ilmoitti tiedotteessaan. Asennus- ja huoltotöihin oli Oikotiellä vuonna 2020 yli 1 300 rekryilmoitusta enemmän kuin vuonna 2019. Kaupan alalla ilmoituksia oli 840 enemmän ja terveydenhoidossa 800 enemmän kuin vuonna 2019. Oikotien arvion mukaan vuonna 2021 työpaikkailmoitusten kokonaismäärä nousee viime vuodesta, mutta se jää noin 10 % päähän vuoden 2019 tasosta.

Lähtevätkö matkailun ammattilaiset muille aloille? Jos ja kun matkailuelinkeino nousee vuonna 2022, onko meillä silloin tarpeeksi alan ammattilaisia vaiko työvoimapula? Ovatko lomautetut ja irtisanotut matkailualan ihmiset kouluttautuneet ja pitäneet huolta osaamisestaan? Millaista osaamista tarvitaan? Ovatko yritykset käyttäneet hiljaisen korona-ajan kehittäen tuotteitaan, muotoillen palvelujaan, digitalisoiden asiakaspolkuaan ja valmentautuen kestävän kehityksen ja vastuullisen liiketoiminnan ohjelmiin, joita asiakkaat tulevat edellyttämään? Vai onko korona-aikana vedetty kulut minimiin ja laitettu lappu luukulle.

Matkailuala tarvitsee yhteistyötä muiden alojen kanssa ja työkokemus alan ulkopuolelta synnyttää innovaatioita. Kotimaan matkailuun piristystä tuoneet staycationit ja etätyölomat ovat luoneet uutta matkailumuotoilua. Lappi on saanut paljon uusia, nuoria ensikertalaisia kävijöitä, jotka tuovat varmasti myös yrityskauppaa myöhemmin. Kekseliäisyyttä kaivataan edelleen paikallisten yritysten palvelujen yhdistämisessä matkailuelinkeinoon, miten hyödynnettäisiin vielä paremmin infraa ja tuotaisiin tuloa paikkakunnalle?

#rekrytointi #rekry #työpaikat #matkailu #matkailumuotoilu #hotellit #ravintolat #työllisyys #muutosmuotoilu #uusityö #matkailuliiketoiminta 

 

Jaana

Jaana

Pääkaupunkiseutu

Matkailuliiketoiminnan eri kulmia, tuotteita ja kohderyhmiä kolunneena konkarina ideoin ja muotoilen palvelupolkuja uuteen uskoon takaraivossa aina yrityksen taloudellinen menestys. Korona ajoi minut digimarkkinointiin media-alalle, mutta matkailu tulee aina olemaan  lähellä sydäntä - nyttemmin työelämässä ryhmille räätälöityjen erikoismatkojen tilaajana. Olen ry:n hallituksen puheenjohtaja.
Jaana Raunola