Kummiporomme Sisu

huhti 19, 2021

Suomen Matkailumuotoilijat saivat ihanan pienen kummiporo Sisun lokakuussa 2020. Sisu syntyi 14.8.2020 yllätyksenä Tallitontun pihalle, koska yleensä porovauvat syntyvät toukokuussa. Yhtä yllätyksellistä oli Suomen Matkailumuotoilijoiden yhdistyksen syntyminen 12.8.2020, joten olemme Sisun kanssa parhaimmat mahdolliset yllätykset ”vanhemmillemme”!

Syksyn edetessä Sisu kasvatti itselleen lämpimän karvaturkin ja päivät kuluivat äitiporo Hiliman vanavedessä kulkien. Sisulle maistui jäkälä, heinä ja pelletti sekä tietysti raikas vesi ja puhdas lumi. Sisu opetteli jo pienestä olemaan hurmaava ihmisolennoille syömällä jäkälää kädestä ja jouluna porot saivat herkutella jopa sienillä. 

Tammi-helmikuu olivat talven kylmimmät kuukaudet ja lunta oli paljon. Välillä aurinkokin näyttäytyi ja pikkuporo Sisun päivät kuluivat syöden, kasvaen, leväten ja poron elämää opetellen leikkien. Pikkuporot spurttaavat, pomppivat ja leikkivät vaikkapa aitauksen siivousvälineillä, aivan kuten kaikki lapsoset. Maaliskuussa Sisu sai aitaukseen oman jumppapallon.  Sisu antaa jo rapsuttaa itseään, yrittää samalla pikkusen puskeakin. Jospa joku ohikulkija antaisi hieman jäkälää, hän tuumii. 

Huhtikuussa kevät keikkuen tulvevi Pohjolaankin. Tallitontun Pihalla elellään edelleen rauhallista aikaa, asiakkaita ei vielä paljoa näy poroja viihdyttämässä. Lumi alkaa pikkuhiljaa sulaa ja kävelyretket metsiin ovat alkaneet. Porot tykkäävät syödä puista jäkälää ja luppoa, sulat maapläntit houkuttelevat haistamaan ja maistamaan, josko löytyisi varpuja, jäkälää tai muita herkkuja sulan alta. Sisulta on pudonneet sarvet, joka on luonnollista poroille ja tapahtuu joka vuosi. Pian uusien sarvien kasvu alkaa taas.

Keväisin kaikki aitaukset siivotaan perusteelliselsti, kalkitaan ja aitoja korjataan. Eläimet lääkitään, keritään ja hoidetaan. Tallit tyhjennetään, puhdistetaan, siivotaan ja laitetaan puhtaat kuivikkeet. Koko alueen kevätsiivous pitää Tallitontun Pihan kiireisenä uuden kauden alussa.

Tule seuraamaan kanssamme Kummi-poro Sisun hauskaa elämää! ❤